Ecofamily.gr
 
|  η Ecofamily  | αρχική σελίδα  | χάρτης αναζήτησης  | επικοινωνία  | δωροεπιταγές  | συνεργάτες  |
|  αποστολή στο σπίτι  | τρόποι πληρωμής  | προστασία δεδομένων  | πολιτική επιστροφών  | πνευματικά δικαιώματα  |

    Αναζήτηση:          
Σύνθετη Αναζήτηση 
   Το καλάθι είναι άδειο
     · Στο Καλάθι     · Ταμείο            
                                                                                                                                                                  
  
   

Τι είναι 'Οικο' ;

Τι είναι 'Οικο-' ; Είναι ένα βήμα πέρα από τα (οικο-)λόγια των αισιόδοξων, ένα βήμα πέρα από την (οικο-)λογική των απαισιόδοξων: είναι απλή πράξη, απλή θετική επιλογή. Βλέπουμε τον κόσμο σαν το σπίτι μας, και τον επαν-οικο-δομούμε.

Λέγεται ότι οι περισσότεροι από μας καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει, μερικοί καταλαβαίνουν τι πρέπει να γίνει, αλλά πολύ λιγότεροι κάνουν κάτι τελικά! Είναι εύκολο να υπερφορτωθούμε με πληροφορίες, αλλά και με συναισθήματα. Είναι όμως απλό να ξεκινήσουμε με απλά και πρακτικά βήματα. Τα μεγάλα ζητήματα δεν είναι παρά το άθροισμα θετικών επιλογών στην καθημερινή μας ζωή. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε αν θα επηρεάσουμε το μέλλον του πλανήτη: ο,τιδήποτε κάνουμε επηρεάζει τον πλανήτη. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε θετικά ή αρνητικά. Και είναι εύκολο.

Ανακύκλωση: Είναι πολύ θετικό να ανακυκλώνουμε τα προϊόντα που έχουμε καταναλώσει ή που έχει λήξει η διάρκεια ζωής τους. Όμως και η ανακύκλωση είναι πολύ ενεργοβόρα διαδικασία, σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο ενεργοβόρα από την παραγωγή του αρχικού υλικού (όπως συμβαίνει π.χ. με την ανακύκλωση των πλαστικών). Ας κρίνουμε ορθολογικά, πριν αγοράσουμε ο,τιδήποτε.

Πλαστικό: Κανένα από τα πλαστικά που έχουν κατασκευαστεί στον πλανήτη δεν έχει αποσυντεθεί έως σήμερα. Στην παιδική μας ηλικία, τα πλαστικά στις θάλασσες ήταν σπάνια, ενώ τώρα πιά αφθονούν, ακόμη και βαθιά μέσα στους ωκεανούς. Κάθε πλαστικό αντικείμενο μπορεί στη διάρκεια της 'ζωής' του να σκοτώσει εκατοντάδες ζώα, τα οποία θα αποσυντεθούν το ένα μετά το άλλο, ενώ το πλαστικό θα μείνει ανέπαφο... Όσο για τα λεγόμενα οικολογικά πλαστικά με την προσθήκη ενζύμων, υπάρχουν διεθνώς σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη διάσπασή τους -γι' αυτό και ενώ έχουν εφευρεθεί εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, η χρήση τους δεν έχει γενικευτεί.

Από την άποψη της υγείας μας, πολλά από τα πλαστικά σκεύη που έρχονται σε επαφή με το δέρμα ή με τα τρόφιμά μας, ιδιαίτερα τα ζεστά, ελαιώδη ή ξινά υγρά, εκλύουν επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες όπως το ΒΡΑ.

Η λύση που προτείνουμε είναι απλά, όπως υποστηρίζει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, λιγότερα πλαστικά. Εναλλακτικές που υπάρχουν είναι τα βιοδιασπώμενα 'πλαστικά' πολυμερή από φυτικά άμυλα (καλαμπόκι, καρότο, ταπιόκα), και φυσικά η επανάχρηση:

Επαναχρησιμοποίηση:

 Σε πολλές περιπτώσεις, είναι απλούστατο να επιλέγουμε προϊόντα πολλών χρήσεων, εξοικονομώντας χρήματα και πόρους του πλανήτη, αλλά και διδάσκοντας με τον πιο απλό τρόπο τη σωστή χρήση των υλικών. Ακόμη και για τους μη φανατικούς του 'πράσινου', τα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά είναι ελκυστικότερα από τα προϊόντα μιας χρήσεως: μια υφασμάτινη τσάντα, ή ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι είναι ασύγκριτα πιο 'σικ' από τα αντίστοιχα πλαστικά μιας χρήσης!

Μικρότερη κατανάλωση -εξοικονόμηση:

Έξυπνες και πρακτικές λύσεις, που απαιτούν ένα - δύο λεπτά για την εγκατάστασή τους, ενώ είναι συνήθως οικονομικές, μειώνουν την κατανάλωσή μας σε ηλεκτρικό: Διακόπτες για τη λάμπα με χρήση φωτοκύτταρου, μηχανικά διακοπτάκια ροής του νερού σε βρύση και καζανάκι, ψήσιμο των φαγητών με χρήση κεραμικών, είναι λίγες μόνο από τις φθηνές και απλές επιλογές μας που κάνουν μακροπρόθεσμα τους λογαριασμούς μας να 'ξεφουσκώσουν'. Και σαφώς, η εξάρτησή μας από τα καταστήματα είναι ενδεικτική του πόσο καταναλώνουμε. Αναπτύσσοντας χόμπι όπως η κηπουρική, η κατασκευή των καθαριστικών ή των καλλυντικών μας, αλλάζουμε τον προσανατολισμό μας απέναντι στην κατανάλωση ακόμη πιο ριζικά.

Φροντίδα για τα παιδιά μας:

 Ναι, δεν γράφουμε πρώτη τη φροντίδα για τα παιδιά μας, γιατί στη σκέψη μας συνήθως αυτονόητα, επισκιάζει κάθε άλλη επιλογή. Τα παιδιά μας δικαιούνται να παραλάβουν ένα υγιή πλανήτη, και ο οργανισμός τους δικαιούται να μείνει όσο γίνεται αμόλυντος από ουσίες που 'κρύβονται' στα ρούχα, τα καλλυντικά και τα είδη προσωπικής φροντίδας. Όσοι από εμάς έχουν γεννηθεί μέχρι τα μέσα του '70 θυμούνται τις ημέρες που πλενόμασταν με πράσινο ή λευκό σαπούνι, μέχρι να κάνουμε την επανάστασή μας... ε, λοιπόν, είτε έτσι είτε αλλιώς, εδώ αποδείχτηκε ότι σωστά ενεργούσε η μάνα μας, κι ας μην ήξερε! Όσο για τη χρήση του βιολογικού βαμβακιού; Απλά, οι καλλιέργειες βαμβακιού στην Ελλάδα ήταν εξορισμού βιολογικές μέχρι το 1960, ίσως και αργότερα.

Φροντίδα για τους "¶λλους":

 Τουλάχιστον 20.000 άτομα ετησίως χάνουν τη ζωή τους, και 3 εκατομμύρια προσβάλλονται από βαριές ασθένειες του αναπαραγωγικού, της όρασης και των νεύρων, λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων και μόνο. Πολλοί από τους εργάτες είναι παιδιά, τα οποία αντιδρούν δυσανάλογα έντονα σε κάθε μια από τις ουσίες. Ακόμη κι αν αναγράφονται προφυλάξεις και ασφαλείς δόσεις (απευθυνόμενες σε ενήλικες χρήστες) στις συσκευασίες των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, είναι γραμμένες σε άγνωστη γλώσσα για τους αγρότες και τους εργάτες του Τρίτου Κόσμου, πολύ περισσότερο για τα παιδιά. Αν το σπίτι μας είναι ο κόσμος, κι αν ο,τιδήποτε κάνουμε επηρεάζει ακτινωτά τους συνανθρώπους μας, το τελευταίο που θέλουμε είναι να έχουν κατασκευαστεί τα 'οικολογικά' μας προϊόντα από ανήλικα χεράκια.

 

 

cheap ray ban sunglasses cheap fitflop sandals outletcheap oakley sunglasses fake oakley sunglasses

Loading...
s