Ecofamily.gr
 
|  η Ecofamily  | αρχική σελίδα  | χάρτης αναζήτησης  | επικοινωνία  | δωροεπιταγές  | συνεργάτες  |
|  αποστολή στο σπίτι  | τρόποι πληρωμής  | προστασία δεδομένων  | πολιτική επιστροφών  | πνευματικά δικαιώματα  |

    Αναζήτηση:          
Σύνθετη Αναζήτηση 
   Το καλάθι είναι άδειο
     · Στο Καλάθι     · Ταμείο            
                                                                                                                                                                  
  
   

Βιοδιασπώμενο πλαστικό

H κατάρα της πλαστικής σακούλας:

  • Η κάθε πλαστική σακούλα χρησιμοποιείται για 15 λεπτά, μολύνει τον πλανήτη για πάνω από 400 χρόνια, και σκοτώνει πάμπολλα ζώα στη διάρκεια ‘ζωής’ της…
  • Το 30-40% των πλαστικών απορριμάτων στη θάλασσα είναι πλαστικές σακούλες.
  • Έως και 1/3 των μικροσκοπικών σωματιδίων σε δείγματα νερού του Ατλαντικού & Ειρηνικού είναι κονιορτοποιημένα πλαστικά απορρίμματα
  • Οι πλαστικές συσκευασίες δεν είναι δωρεάν: το 3% κάθε απόδειξής μας από σούπερ μάρκετ αντιστοιχεί στο κόστος τους.
  • Αν και θεωρητικά ανακυκλώνονται, μόνο το 1-3% των πλαστικών παγκοσμίως ανακυκλώνονται στην πράξη.
  • Για την ανακύκλωση του πλαστικού χρησιμοποιείται περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι για την παραγωγή του!

Το λεγόμενο ‘οικολογικό’, οξο - η φωτο-διασπώμενο πλαστικό δεν έχει ποτέ περιληφθεί στους καταλόγους των βιοπλαστικών, ούτε έχει μέχρι τούδε (2009) περάσει ελέγχους δυνατότητας κομματοποίησης. Οι λόγοι είναι πολλαπλοί, μεταξύ των οποίων: περιέχει βαρέα μέταλλα, βασίζεται σε τεχνητή προσθήκη ενζύμου, ενώ η φύση δεν έχει προβλέψει ένζυμα για τη βιοδιάσπασή του, έχουν εγερθεί υπόνοιες ότι απλά μέσω των προστεθειμένων ενζύμων θρυμματίζεται σε μικροσκοπικά σωματίδια που εισέρχονται μέσω των θαλάσσιων οργανισμών στην τροφική μας αλυσίδα. Διαβάστε περισσότερα!

Χώρες – πόλεις που κατήργησαν / φορολογήσαν απαγορευτικά τις πλαστικές σακούλες ως το 2008:

Ιρλανδία Μπαγκλαντές Ουγκάντα Ρουάντα Νέα Ζηλανδία Ζανζιβάρη
Παρίσι Μόντμπερι Σαν Φρανσίσκο Κίνα Αυστραλία Νέα Υόρκη
Βοστώνη Βαλτιμόρη Όουκλαντ Πόρτλαντ Σάντα Μόνικα Στιμποατ Στριμς
Γαλλία (ως 2010) Λονδίνο Παξοί!!      
              


www..plasticshoppingbagfree.org.nz/facts-and-figures
www.bringyourown.org
www.plasticbagfree.com
www.messageinthewaves.com
http://www.nytimes.com/2007/07/24/us/24plastic.html?ex=1342929600&en=b00211e238911098&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/6253564.stm

κομποστοποιούμενα είδη εστίασης

Η Ecofamily διαθέτει, για χονδρική πώληση, πιστοποιημένα οικολογικά είδη μιας χρήσεως με τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές, σε απίστευτα προσιτές τιμές!

Tα προϊόντα μας έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

100% κομποστοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα,
100% φυτικές πρώτες ύλες ετήσιας καλλιέργειας: καλαμπόκι, ταπιόκα, ζαχαροκάλαμο
• πιστοποιημένα χωρίς επιβαρύνσεις από βαρέα μέταλλα & φυτοφάρμακα,
χωρίς πιθανότητα επιμόλυνσης με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (Γενικό Χημείου του Κράτους)
• κατασκευασμένα αποκλειστικά σε συνθήκες πιστοποιημένου Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου (FLO, Fairtrade Labelling Organisation)
• με έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων & Τροφίμων για χρήση σε τρόφιμα

 Συχνές ερωτήσεις:

Α) είδη από καλαμπόκι (PLA):

 Τι είναι τα πλαστικά είδη εστίασης από καλαμπόκι;

Τα πλαστικά από καλαμπόκι είναι πλαστικά που κατασκευάζονται από την ύλη PLA (polylactide, πολυγαλακτικούς παράγοντες). Τα προϊόντα από PLA τόσο στην όψη όσο και στην υφή μοιάζουν με το συμβατικό πλαστικό, αλλά είναι 100% βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα. Η καλλιέργεια του καλαμποκιού είναι ετήσια και ανανεώσιμη, γι’αυτό και τα πλαστικά από καλαμπόκι είναι πολύ φιλικότερα στο περιβάλλον από τα συμβατικά, τα οποία κατασκευάζονται από πετρέλαιο.

 Τι είναι το PLA;

 Τα αρχικά του PLA αντιπροσωπεύουν τα αρχικά των λέξεων poly – lactic – acid. Πρόκειται για ένα πολυμερές που χρησιμοποιείται σε ποικίλες εφαρμογές, και παράγεται από την υπεύθυνη εταιρεία Nature Works LLC. Το PLA κατασκευάζεται από γαλακτικό οξύ- το γαλακτικό οξύ παράγεται από τη δεξτρόζη μέσω ζύμωσης. Η δεξτρόζη, με τη σειρά της, παράγεται από το άμυλο του καλαμποκιού, το οποίο αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Όπως βλέπετε και στην ιστοσελίδα μας, το PLA είναι η πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα, όπως, ποτήρια αναψυκτικών, μπώλ φαγητού, καλαμάκια μιας χρήσεως, μαχαιροπήρουνα, κ.ά.

 Ποιά είναι η αντοχή του PLA στη θερμότητα;

Τα προϊόντα από PLA αντέχουν θερμοκρασίες μέχρι 50 βαθμών Κελσίου. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τα προϊόντα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και σε δροσερό μέρος, χωρίς υγρασία. Τα μαχαιροπήρουνα από PLA έχουν μεγαλύτερη θερμική αντοχή, έως 60 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία του πολύ καυτού φαγητού.

Σε πόσο διάστημα βιοδιασπώνται ή κομποστοποιούνται τα προϊόντα από PLA;

Το PLA είναι πλήρως βιοδιασπώμενο και κομποστοποιήσιμο. Σε εμπορικές συνθήκες κομποστοποίησης (με αυξημένη θερμοκρασία και ιδανικές συνθήκες ζύμωσης), το PLA θα κομποστοποιηθεί σε περίπου 30-45 ημέρες. Εάν τοποθετηθούν σε απλό οικιακό κάδο κομποστοποίησης, η διαδικασία θα είναι βραδύτερη.

 Εάν πετάξω PLA σε σκουπιδοντενεκέ, θα βιοδιασπαστεί στη χωματερή;

Οι περισσότερες χωματερές δεν ευνοούν τη βιοδιάσπαση κανενός απορρίμματος! Με αυτό το γεγονός υπόψην, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το PLA θα αντιδράσει όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό απόρριμμα, όπως τα αποφάγια. Το PLA είναι πλήρως κομποστοποιήσιμο σε χώρο κομποστοποίησης. Επιπλέον, η προέλευση του PLA είναι από ανανεώσιμες πηγές (καλαμπόκι), ενώ τα συμβατικά πλαστικά παράγονται από πετρέλαιο.

 Το PLA είναι περισσότερο ή λιγότερο ακριβό από τα συμβατικά πλαστικά;

Τα τελευταία χρόνια η τιμή των προϊόντων από PLA είναι όλο και ανταγωνιστικότερη, σε σχέση με συμβατικά πλαστικά από PET. Για προϊόντα όπως τα ποτήρια κρύων ροφημάτων, συμβαίνει το PLA να είναι φθηνότερο. Για κάποια άλλα προϊόντα, το PLA έχει λίγο ανώτερη τιμή από αυτήν του συμβατικού πλαστικού, αλλά, με μια συνολικότερη ματιά στο θέμα της αγοράς πρώτης ύλης, είναι καλύτερο να επενδύονται τα χρήματά μας σε οικονομίες χωρών του Τρίτου Κόσμου, παρά στις βιομηχανίες πετρελαιοειδών. Τέλος, αγοράζοντας προϊόντα βιοδιασπώμενα ελαχιστοποιείται το κόστος της αποκομιδής τους. Ενδεικτικά, 100 καλαμάκια από PLA έχουν λιανική τιμή 1,73 ευρώ, ενώ 100 ποτήρια για αναψυκτικό από PLA έχουν λιανική τιμή 8,50 ευρώ -τιμές καθόλου απαγορευτικές.

Τι προϊόντα κατασκευάζονται από PLA;

Κάποια από τα πιο βασικά προϊόντα είναι: ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, δοχεία φαγητού / παγωτού, τσάντες, είδη προσωπικής υγειινής και είδη μιας χρήσης γενικότερα. Μέρα με την ημέρα, νέα προϊόντα αναπτύσσονται και πολύ σύντομα κάθε συμβατικό πλαστικό προϊόν θα έχει το αντίστοιχό του από PLA.

Μπορεί να τυπωθεί το λογότυπό μου σε ποτήρια από καλαμποκένιο πλαστικό;

Ναι! Για περισσότερες λεπτομέρειες, επικοινωνήστε με την Ecofamily μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή και τηλεφωνικά, στο 2104170670.

Β) Είδη εστίασης από πολτό ζαχαροκάλαμου (Bagasse)

Τι είναι το Bagasse;

Είναι πολτός από τα υποπροϊόντα του ζαχαροκάλαμου. Αντί να πετάγονται και να καίγονται τα κλωνάρια του ζαχαροκάλαμου μετά τη συγκομιδή, ο πολτός τους παράγει ουσία παρόμοια με του χαρτιού, η οποία αποστειρώνεται, μπαίνει σε καλούπια και δημιουργεί άψογα προϊόντα μιας χρήσης κατάλληλα για επαφή με τα τρόφιμα, ανθεκτικότερα και υγειινότερα από τα αντίστοιχα χάρτινα.

Ποια είναι η θερμική αντοχή του πολτού ζαχαροκάλαμου;

Ο πολτός ζαχαροκάλαμου (bagasse) έχει τη μέγιστη θερμική αντοχή, όπως και το χαρτί. Σημαντικότερο ακόμη, στην επαφή του με τα τρόφιμα δεν εκλύει καρκινογόνες ουσίες, όπως έχει αποδειχθεί για τα πλαστικά σκεύη, ενώ είναι κατάλληλο για την κατάψυξη και για φούρνο μικροκυμάτων (όχι για πολύωρο βράσιμο, και όχι για άδεια σκεύη μέσα στο φούρνο!). Όπως συμβαίνει και με το χαρτί, ίσως οι πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες να αποδυναμώσουν τα προϊόντα. Ανάμεσα πάντως σε όλη τη γκάμα των βιοδιασπώμενων προϊόντων εστίασης, τα προϊόντα από πολτό ζαχαροκάλαμου έχουν τη μεγαλύτερη θερμική αντοχή.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα από bagasse για υγρά & λιπαρά τρόφιμα;

Τα προϊόντα από πολτό ζαχαροκάλαμου μπορούν να περιέχουν άφοβα υγρά και έλαια – για αυτήν ακριβώς τη χρήση είναι φτιαγμένα. Είναι αναπνέοντα, και αδιάβροχα, κατάλληλα για φαγητό ή καφέ, χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία μας από τις τοξικές ουσίες που εκλύονται από τα συμβατικά πλαστικά.

Ποιά η τιμή των προϊόντων από ζαχαροκάλαμο;

Τα είδη από πολτό ζαχαροκάλαμου έχουν εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές: Ενδεικτικά, τα μικρά ποτηράκια για ελληνικό καφέ / εσπρέσσο κοστίζουν μόλις 0,57 ευρώ ανά 10 τεμάχια, ενώ η τιμή για τα δοχεία κατάψυξης - μικροκυμάτων από ζαχαροκάλαμο είναι μόλις 3,40 ευρώ ανά 10 τεμάχια! 

Είναι καλύτερος ο πολτός ζαχαροκάλαμου, ή το χαρτί για το περιβάλλον;

Γενικά πιστεύεται ότι ο πολτός ζαχαροκάλαμου είναι πολύ φιλικότερος στο περιβάλλον από το χαρτί γιατί δεν παράγεται από πολυετείς φυτείες δέντρων, αλλά από το ζαχαροκάλαμο, ετήσιας καλλιέργειας, και μάλιστα από τα υπο-προϊόντα του που αλλιώς θα καίγονταν, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα χωρίς όφελος.

Σε πόσο διάστημα βιοδιασπάται και κομποστοποιείται ο πολτός ζαχαροκάλαμου;

Ο πολτός ζαχαροκάλαμου είναι πλήρως βιοδιασπώμενος και κομποστοποιήσιμος. Σε εμπορικές συνθήκες κομποστοποίησης (υψηλή θερμοκρασία και ιδανικές συνθήκες ζύμωσης), κομποστοποιείται σε περίπου 45-60 ημέρες. Σε οικιακό κάδο κομποστοποίησης, μπορεί η διαδικασία να είναι πιο αργή. 

Γ) Είδη εστίασης από χαρτί: 

Τα χάρτινα ποτήρια και δοχεία φαγητού μιας χρήσεως, είναι οικολογικά;

Το αντίθετο, είναι πολύ επιβαρυντικά για το περιβάλλον! Είναι από τα πολύ λίγα είδη που δεν ανακυκλώνονται, καθώς το χαρτί τους είναι επικαλυμμένο με πλαστική μεμβράνη, σχεδόν αδύνατον να διαχωριστεί από το χαρτί. Επιπλέον, η επαφή της πλαστικής μεμβράνης ειδικότερα με τα ζεστά ροφήματα και με λιπαρές ουσίες απελευθερώνει ουσίες επίφοβες για την υγεία.

Όταν χρειάζεται να επιλέξουμε είδη μιας χρήσης από χαρτί, πάντως, καλό είναι να προσέχουμε α) εάν το χαρτί είναι χλωριωμένο, β) εάν προέρχεται από ανιχνεύσιμη και όχι παράνομα υλοτομημένη ξυλεία, γ) εάν είναι επικαλυμμένο με πλαστική μεμβράνη ή με PLA, οπότε και δεν τίθεται θέμα ως προς την τοξικότητα και την ανακύκλωσή τους.

cheap ray ban sunglasses cheap fitflop sandals outletcheap oakley sunglasses fake oakley sunglasses

Loading...
s